tisdag 3 juli 2012

Desperata moderater

En viss desperation omger numera alltid Fredrik Reinfeldts framträdanden, liksom andra moderata toppolitikers. Deras ekonomiska politik är fast i det borgska kamerala träsk, vilket alla ledande ekonomer menar har permanentat den höga arbetslösheten. Några nya större skattesänkningar att locka med är inte i sikte och vad gäller övriga politiska sakfrågor saknas vilja eller förmåga att uttrycka någon mening eller driva någon linje. Den lanserade "jobbpakten", med tveksamt framtida resultat, har tidigare avvisats av moderaternas egna samarbetspartier.

Samtidigt har de all statistik emot sig: Arbetslösheten ökar liksom ojämlikheten i samhället, nya utförsäkringar av sjuka står runt hörnet, privatiseringarna är impopulära och beskrivs numera allt som oftast i termer av katastrofer, oppositionen leder alla opinionsmätningar, ett eller flera allianspartier riskerar att rasa ur riksdagen...

Visst kan man kritisera oppositionen, i alla fall S och MP, för bristande alternativ till högerns ekonomiska politik och för dålig konsekvens i synen på privata vinstintressen i välfärd och skola. Men här står moderaterna och alliansen än mer tomhänta. Det är ju trots allt de som styr.  

Försöket att åter kalla in Per Schlingmann som valstrateg var inte oväntat, men ett för partiet lyckat resultat är långt ifrån givet. Schlingmann verkar vilja försöka dra temat om arbetarparti ännu ett varv: Det nya arbetarpartiet (2006), Det enda arbetarpartiet (2010), Det moderna arbetarpartiet (2014). Sanningen är att detta var tröttsamt redan 2010. Jag tror folk i allmänhet förknippar begreppet arbetarparti med solidaritet med de svaga i samhället, alltså raka motsatsen till allt vad moderaterna står för.  

Moderaterna vann inte valet 2010 på egna meriter (eller på floskeln om arbetarparti) utan på att oppositionen under de sista fem månaderna innan valet lyckades schabbla bort en given vinst genom att ängsligt anpassa alla sina utspel och förslag till vad regeringspartierna redan gjort.. 

Det misstaget gör de rödgröna partierna knappast om.

Länkat: SR; DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; AB; AB; AB; AB; AB; AB; AB; HD; SKD; GP; GP; GP;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar