tisdag 9 september 2014

SD-Lund: – Säg negerboll, annars blir du utan

En lärare i Lund berättade igår att hans högstadieklass var vid valstugorna på Stortorget för att göra skolarbete om valet. 
Representanten från Sverigedemokraterna står och delar ut chokladbollar. Ett av barnen går fram och ber om en sådan. Det får han, men bara på ett villkor, att han högt och tydligt kallar chokladbollen vid dess 'rätta' namn: negerboll.
Fräscht! SD tycks tro att de kan göra Lunds skolbarn till rasister genom betingade reflexer, likt Pavlovs hundar: Säg något rasistiskt så får du en godisbit. 
Alla partierna vid torget delar ut knappar och pins med sina partisymboler till barn och vuxna. En ung tjej i klassen med rötter i Mellanöstern går fram till Sverigedemokraternas bord och ber att få en knapp. Svaret blir ett blankt nej. Barn med 'svenskt' utseende förses välvilligt med knappar både före och efter händelsen.
Kommentar överflödig. SD förnekar sig inte. Den ena efter den andre av deras kandidater ertappas, antingen med en hakkorsbindel runt armen eller efter hatiska och främlingsfientliga nätinlägg. 

En del av dem tvingas avgå, ironiskt nog av samma orsak som de blev medlemmar i SD. Partiet huvudbudskap är att människor från olika kulturer omöjligen kan leva tillsammans. För att lyckas med denna dystra mission vill de lära folk att hata. För att upprätthålla fasaden utesluts samtidigt de värsta hatarna när de avslöjas i media.

Det enda som förbryllar är att dessa rasistiska pajasar fortfarande ligger över fyraprocentsspärren till riksdagen. Förklaringen är kanske att de samtidigt är ett utpräglat högerparti, ett pålitligt stödparti som röstar med Alliansen 9 gånger av 10, såväl i riksdag som kommuner. 

Det Sverige vi ser idag – med ökade klyftor, privatiseringar och sprickor i välfärden – är i mångt och mycket SD:s Sverige.

32 kommentarer:

 1. Sanslöst! Hoppas detta kommer ut i media.

  SvaraRadera
 2. Finns det någon som var på plats som kan bekräfta detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på plats och hörde diskussionen om negerboll vs chokladboll, dock hörde jag ingen säga att det var en förutsättning att säga ordet för att få kakan. :)

   Radera
 3. vad e felet det heter ju så till o med negrar (svarta) har sagt dom bara tycker det e löjligt ändra ett namn på något som vi har kallat så länge,,,
  till o med på ett konditori där en svart man jobba sa han till dom det heter inte chockladboll utan negerboll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur n-ordet har fått sin negativa klang historiskt sett samt att mörkhyade personer generellt sett tar illa vid sig så kanske det är läge att respektera och helt enkelt ge fan i att använda ordet. Fölk...

   Radera
  2. Jag försökte med att läsa baklänges, men så var det inte tänkt.

   Radera
  3. På väg till konditoriet brukar du då åka på vänster sida på din velociped? Eller har du i de fallen klarat att anpassa dig till nutid?

   Radera
  4. Påstår inte SD gjorde rätt för trots allt vi lever i svergie!!!
   Ska inte på tvinga ordet Negerboll men kallas så än o chockladboll för vissa så vad e det att gnälla över...
   Barn / Vuxna får säga exakt va de vill för namn tog inte sd i försvar på n ågot sätt ni som komenterade utan bara skrev av egen erfarenhet puss o kram kärlek till folket

   Radera
  5. Okej, och du kan inte tänka dig att sluta använda ordet neger/negerboll då människor tar illa vid sig?

   Jag kan sätta min högra hand på att du röstar SD, men det som är så fruktansvärt tragiskt är att du som ser dig själv som etniskt svensk skriver sämre svenska än min utländska farsa.

   Som svar på den fråga du ställer till dig själv när du läst ovanstående; Ja, du bör skämmas.

   Din kommentar är så jävla korkad att jag övervägde att inte kommentera, men sen kom jag på hur kul det skulle vara om nån som jag misstänker är så jävla dum att den har svårigheter med att knyta skorna (du) faktiskt svarar så vi kan få upp en diskussion så jag får knäcka dig.

   Sitter och asgarvar åt tanken på dig sittande vid tangentbordet, sliter dig i håret och febrilt försöker komma på hur man stavar till ordet negrer (ja lilla gubben, det blev fel även fast man kände lukten av dina brända hjärnceller ända till Örebro).

   Nu när du har läst ovanstående läser du igenom ditt inlägg men ser inga stavfel. Har jag fel?

   Killen som ser sig själv som svensk men skriver sämre svenska än en asylsökande. Jag antar, med tanke på hur du skriver och hur du inte förstår varför folk tar illa upp av ordet neger, att du har ungefär samma IQ som en badanka och därför inte har förstånd nog att skämmas, så jag gör det åt dig.

   Du är en skam för Sverige, jag ska göra dig den lilla tjänsten att skämmas åt dig.

   Radera
  6. Även om jag sakligt till stor del håller med JohnI är det på gränsen att jag plockar bort hans inlägg. Försök hålla igen på invektiven och förolämpa inte folk för att de har svårt med stavning och meningsbyggnad.

   Radera
  7. Även om Jag nu har gått över till att chokladboll så måste Jag säga (har jobbat på café) att det finns många som avskyr sd och ändå säger negerboll. Neger kommer från latinska negro som betyder svart ,Ordet blir fult när det används som skällsord som det tyvärr ofta gjort, som att det vore fult att vara svart.Det finns många mörkhyade som inte har problem med ordet när det bara är ett ord. Min förra svärmorsa kallade mig goli som betyder viting för mitt namn var svårt att uttala . inga problem ,,Det känsliga i frågan är ju att det finns många olika åsikter i världen om vad som är rätt och fel , skulle jag anpassa mig till alla tabuer jag mött i mitt liv så blir det väldigt trångt Jag skulle inte få spela kort,dansa, dricka,svära, prata i telefon på bussen,prata i telefon överhuvudtaget, ha pojkvän utan att vara gift mm mkt mer,,, och religionerna tar ut varandra så hur jag än gjorde så skulle några miljoner tycka att jag hörde hemma i helvetet....POÄNGEN: Att man får säga och göra vad man vill bara man gör det i välmenande syfte medveten om allas lika grundvärde och siktar helhjärtat på att vara en god och snäll människa

   Radera
  8. Finns även de som gått över till "Gambiaskalle med mjäll"

   Radera
 4. De färgade jag känner håller inte med dig.... Inte alls faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner en kille som är helt okej med att jag kallar honom jävla idiot-kukhuvud i alla sammanhang.
   Så då får jag kalla dig det också va?

   Radera
  2. Haha lysande inlägg

   Radera
 5. När man ser en del av kommentarerna ovan undrar man om man lever på 2000-talet eller under kolonialismens guldålder. Väx upp!

  Till frågan om det fanns någon på plats som kan bekräfta berättelsen: Ja, barnen och SD:s representant. Jag antar att benägenheten att misstro barnens berättelse ökar ju närmare SD:s hårda kärna man befinner sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som propaganda.( Ja sd och barnen)??? Trovärdigt.?lite för nära valet...
   Inte rasist men!!!!

   Radera
  2. Som sagt, hade barnen gjort inlägget kan ske det varit lättare att tro på en från en tydlig motståndare. Skulle själv inte bli förvånad om det var sant me det håller tyvärr i te som argument i en debatt. Du vet det där med källkritik....

   Radera
  3. Så är det naturligtvis. Anledningen till att jag publicerar barnens berättelse är att jag själv tror på den. Sedan är det upp till var och en att dra rimliga slutsatser.

   Radera
 6. Bara genom att granska meningsuppbyggnad och ordval i inläggen så har vi tyvärr allt som oftast hittat en SD:are. Tragiskt...

  SvaraRadera
 7. För det första finns studier som finanspolitiska rådet gjort som visar på att klyftorna inte ökar utan stått still http://www.dn.se/debatt/klyftorna-i-sverige-har-inte-okat-under-dagens-regering/, ut över det så vad har alliansen öht att göra med att SD röstar lika som dem? Uttalandet är fantastiskt efterblivet.Och anledningen till att SD kommer över 4% spärren är för att det finns ett problem som ingen vill ta i, därför kommer partier som SD som påstår att de ska ta i dessa problem få röster. De kommer tyvärr bli ännu större i det här valet för att ingen annan tar tag i vårat integrationsproblem. Och angående sprickor i välfärden och privatiseringar visade socialstyrelsen ganska tydligt att det inte är någon kvalités skillnad mellan privat och offentlig vård.http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012maj/ingaentydigaskillnadermellanprivatochoffentligaldreomsorg. pröva att läsa på jävla vänsterflosk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.dn.se/debatt/fattigdomen-ligger-stilla-men-klyftorna-okar/
   Allt beror ju på vem man läser och hur man tolkar siffror. Dock visar statistiken tydligt att: "I Sverige har den relativa fattigdomen ökat gradvis sedan 1990-talet, men accelererat sedan 2006. Det förefaller självklart att detta bör tolkas som ökade klyftor. Klyftorna har i själva verket ökat över hela inkomstfördelningen, eftersom höginkomsttagares inkomster också har ökat mer än medianinkomsten." Detta tror jag definitivt är en av orsakerna till att SD behåller såpass höga siffror, trots alla avslöjande om rasism och spridandet av inte alltför smickrande intervkjuer med lokalpolitiska företrädare. Dessa politiker representerar helt enkelt en allt större grupp som befinner sig i ett utanförskap i samhället. Hit kan säkert också även räknas ett antal pensionärer, vilka inte är särskilt stora digitala mediakonsumenter och således inte ser alla "avslöjanden" och bara tar till sig SD:s budskap om ökad trygghet. Dessa grupper kanske också i större utsträckning än andra drivs av rädsla för det som de upplever som okänt och otryggt. Vad jag menar är att OM klyftorna i samhället ökat under alliansens tid vid makten och OM detta lett till att en stor mängd människor känner sig stå mer eller mindre utanför samhället/känner sig besvikna på samhället, är då inte detta en bra förklaring till varför SD står så stadigt i opinionsundersökningarna?

   Radera
  2. Måste påpeka att vänstern och kristdemokraterna m,fl har uttryckt sig i integrations frågor så sd är ej det enda partiet som "vågar" prata om det.,,,skillnaden är att di andra pratar mer ur ett humant perspektiv utan rasism

   Radera
 8. När man blandar in svordomar, invektiv och förolämpningar, visar man att man har svårt att upprätthålla en saklig diskussion. I den fysiska världen plägar man säga att där hjärnan tar slut, tar nävarna vid. Lite bättre kan man begära!

  SvaraRadera
 9. Till "anonym" 9 september.
  Jag tror inte SD har i syfte att "lära" oss begreppet på ett bakverk!

  SvaraRadera
 10. Det är skrämmande och sorgligt!
  Ett populistparti som spelar på människors mest primitiva fördomar och rädslor. Och varje gång en SD-representant gör eller säger något rasistiskt (t.ex. slås med järnrör), och det uppmärksammas, så utmålar de sig som offer för ett konspiratoriskt etablissemang och deras väljarstöd ökar. Förfärligt!

  Men att du, Mats, avslutar med retorik som i princip gör borgarna "guilty by association" är väldigt tröttsamt.
  Jag blir stolt när jag ser en partiledardebatt där alla partier - från höger till vänster - står enade mot SD. Det är faktiskt unikt i Europa!
  Jag är ingen fan av Reinfeldt men tycker det är coolt att en statschef i Europa ber sitt folk att öppna sina hjärtan för flyktingar!

  Låt oss stå enade i detta och försök inte göra en vänster-höger-fråga av det, för det är det inte!

  SvaraRadera
 11. Jag håller i stort sett med dig, det är inte de borgerligas fel att SD röstar på deras förslag. Men det är ju inte borgerligheten jag försöker göra skyldiga genom association - utan SD! Det är antagligen det mest effektiva sättet att bekämpa dem just nu; visa att för folks vardag betyder deras politik inget nytt, det är vanlig högerpolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker alltså att den viktigaste strategin för att bekämpa SD är att kritisera deras högerpolitik.
   Hur många alliansväljare tror du ställer upp i den kampen? Är det rätt strategi i kampen mot den fråga och människosyn som jag tycker både står utanför och är viktigare än höger-vänster-politik? Är det inte bättre att föra den kampen tillsammans? Eller tycker du att kampen mot borgligheten är lika viktig som, eller viktigare än, kampen mot rasism och främlingsfientlighet?

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar och är med dig i det men håller inte med dig om att borgerlig politik är oviktigt här. Anledningen till att det i slutändan, även om det är bra och alldeles nödvändigt att de är enade i frågan, handlar just om att högerpolitik föder rasism.
   Den urholkar välfärden, skolor och sjukhus sjunker i kvalitét, de sysslar med antifacklig verksamhet genom att höja a-kasseavgiften och göra det dyrare att vara med i facket och därmed tvingas välja. De gör vinster på sjuka, gamla och barn, jobbar för att underlätta för företagen att sparka folk. De genomför även skattesänkningar som de rikaste vinner allra mest på och deras politik slår hårt och hårdare mot människor i takt med att man kommer ner i inkomstnivåerna, extra hårt mot kvinnor.

   Deras politik ökar klyftorna i samhället helt enkelt och då ökar motsättningarna mellan de människor som lever i det. Det blir fler som får slåss om jobben som finns och blir därmed motståndare. Frustrationen övergår i ilska och fördomar och rasism kommer lättare fram och får fäste. Men framför allt skuldbeläggandet. Viljan att hitta en syndabock som man kan rikta sin frustration och sitt missnöje mot därför att det är så mycket enklare att göra det istället för att ifrågasätta det politiska systemet vi har.

   Högerextremer flyter alltid upp till ytan när det krisar ekonomiskt och jag tvivlar starkt på att SD hade suttit i riksdagen idag om det inte varit för den pågående krisen med start 2007. Större och mer förödande än den förra på 30-talet.
   Den högerextrema aktiviteten har ökat något enormt sen 2007 och vad ser vi när vi vänder oss runt i världen? Välstånd och lycka? Nej. Vi ser länder som är splittrade och i upplösningstillstånd p.g.a. krisen och Sverige är inte ensamma om ett fascistiskt uppsving. Detta systemet kommer fortsätta kollapsa med jämna mellanrum så länge vi fortsätter hylla det kapitalistiska systemet som vilar på andra människors lidande för att vi ska ha det bra. Rasism och annat är ett solklart resultat av en borgerlig politik. SD, SvP och andra är endast extremare och radikalare versioner av det Moderaterna sysslar med.

   Men självklart ska vi stå enade i kampen mot rasism, det måste vi göra. Men jag tror att vi också måste börja tänka på och tänka annorlunda när det kommer till frågan om varför vi har en såpass tydlig segregation i Sverige. Är det p.g-a. att invandrare har svårt att anpassa sig eller är det så att det kanske finns en strukturell rasism inbyggd i vårt kapitaliska samhälle som skapar de här problem från första början?

   Radera
 12. Magnus, jag uttryckte mig fel: VÄNSTERNS kanske viktigaste uppgift borde vara att visa att SD är ett högerparti, som hellre sänker skatten för höginkomsttagare och banker än satsar på välfärden. I övrigt bör vi, precis som du, och även Robin Hood ovan skriver, stå enade i kampen mot rasismen.

  SvaraRadera
 13. bra mats värdens bästa farbror

  SvaraRadera