tisdag 2 september 2014

Obehagliga applåder

I måndags deltog jag i en debatt i Lund med ett oväntat och obehagligt inslag. Debatten arrangerades av spårvagnshatarpartiet FNL, men samtliga fullmäktigepartier var också på plats. Salen  dominerades naturligtvis av motståndare, de flesta akademiker +70 år. SD har nyligen anslutit sig till spårvagnsmotståndet och representerades av den kände rasisten Ted Ekeroth, lillebror till Kent (han med järnröret och Avpixlat).

Så fort sverigedemokraten yttrade sig applåderade och jublade dessa förfinade borgare, ja, inget av Ekeroths hemsnickrade argument var för billigt och plumpt för att inte publiken skulle uttrycka sitt gillande. Jag kände en iskall vind från 1930-talet svepa genom lokalen, rasisterna och i alla fall delar av det akademiska Lund hade funnit varandra igen.

Med sådana vänner behöver Sverker Oredsson och de andra i FNL inga fiender.

11 kommentarer:

 1. Det finns en obehaglig metod som ofta används i totalitära stater för att döma oskyldiga. Den kallas " guilt by association". Det ägnar sig Mats O helt ogenerat åt.

  FNL glädjer sig åt att fler människor inser fördelen med miljövänligare, tystare, moderna och väsentligt billigare elbussar, som utan svårighet klarar behoven i Lund nu och i framtiden. (Elbussarna i Nantes klarar 33000 passagerare per dygn och i Lund har man prognosticerat ett behov av 19 000 passagerare per dygn.)

  SD har röstat för många förslag i Lunds kommunfullmäktige, förmodligen även förslag som V har stött. Med Mats Olssons logik gör detta alla politiker i Lund till rasister-även vänsterpartiet.

  Debatten blir bättre om att vi inte ger varandra invektiv utan framför sakskäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om FörNyaLund hade besvärat sig med att läsa mitt inlägg innan de svarar på det skulle en del vara vunnet. Det finns inte en bokstav som kan tolkas att spårvagnsmotståndet i sig blir komprometterat (guilt by association) efter det att SD bytt ståndpunkt. Däremot beskrivs en obehaglig upplevelse från i måndags då en av Sveriges mer kända organiserade rasister applåderas av människor som borde veta bättre.

   Radera
 2. Mats Olsson - Borde du inte skämmas då du lägger titlar som rasist på någon annan människa? Trodde du var humanist och inte en smutskastare... Håll dig till sakfrågan och kasta inte sten när du sitter i glashus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som antisemiter per definition är rasister är islamofober det också. Att beteckna en av Sveriges mest högprofilerade islamofober som rasist är inte smutskastning. Under den aktuella debattkvällen (om spårväg) höll jag mig till sakfrågan men blev beklämd av agerandet från människor som borde veta bättre.

   Radera
 3. Mats Olsson - hur kan det vara rasistiskt att vara kritisk till en religion? Är kritiker till tex judendomen eller buddismen rasister? Varför är det rasistiskt att vara kritisk mot religionen islam? /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis inte religionskritik som sådan, det borde fler syssla med, men att generalisera negativa attytider och egenskaper - ja, i detta fall demonisera - de som bekänner sig till en viss religion. Det är exakt samma metod som en viss östrrikisk plankstrykare inledde sin politiska karriär med för nittio år sedan.

   Det centrala är att peka ut syndabockar, avgränsade främmande element som identifieras och pekas ut på grund av deras kultur, religion, hudfärd, eller ras. Den gången var det judarna, i bröderna Ekeroths fall är det muslimerna, men som vi sett på senare tid drar de sig inte för att ge sig på vem som helst som de anser förfular stadsbilden.

   Radera
 4. Så oavsett hur bra, klokt och vettigt en Sverigedemokrat argumenterar för eller mot en sak, tex spårvagn, så får man inte tycka det är bra och absolut inte applådera? Du borde kanske läsa på om McCarthyismen i USA där ni kommunister förföljdes å det grövsta. Nu gör du samma sak.
  Om en SD:are säger att jorden är rund så är jag säker på att du och övriga 7-klövern sagt att den är platt. /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett fritt land, det är fritt att applådera vem man vill. Därför står det också mig fritt att kritisera när folk som borde veta bättre applåderar rasister.

   Radera
  2. Så oavsett om en person tex säger något väldigt klokt eller räddar en annan människa med fara för sitt eget liv så får man inte applådera hjälten OM han är SD:are, enligt dig?
   En SD:are skall alltså alltid behandlas som en andra klassens människa, som spetälska behandlades på medeltiden?
   Jag måste säga att du har en beklaglig människosyn, mycket vi och dem.

   Radera
  3. Nu tas det tunga artilleriet fram. Visst, det finns extraordinära situationer då även jag skulle kunna tänka mig att applådera en rasist.

   Men här var det inte fråga om några hjältedåd, varken verbalt eller i handling, utan en tafflig argumentation mot att bygga spårvagn i Lund (ett huvudargument var t.ex. att det kunde komma löv på rälsen), presenterad i valrörelsens slutskede av ett parti som bara några månader tidigare sagt att de vill bygga spårvagn i Lund.

   Radera
 5. Ja, hursomhelst tycker jag det är beklagligt att du (och många andra 7-klöverpolitiker) inte skiljer på person och sak när det gäller SD. Ni agerar fundamentalistiskt. Det enda viktiga blir att hata SD:are.

  SvaraRadera