onsdag 4 september 2013

Vad Bildt vill lära Obama


Nu har Carl Bildt äntligen avslöjat vad han egentligen vill ha sagt till Barack Obama. Han vill framhålla att Sveriges framgångssaga beror på en "unik kultur i en homogen befolkning." 

Utrikesministern vägrar som bekant att ens en gång antyda någon kritik mot USA:s politik någonstans i världen. I ett meddelande på twitter idag frågar han istället retoriskt om det finns några lärdomar för Obama att dra av Sverige, och länkar till en artikel av Nima Sanandajie. Essensen i artikeln är att: 
...the astonishing social and economic outcomes in Sweden and other Nordic countries have more to do with a unique culture among homogenous populations than with simply following a recipe of social democratic policies.
Ståndpunkten är inte bara kontroversiell. Den saknar stöd i forskningen och kunde lika gärna vara saxad ur ett valfritt rasistiskt partis programförklaring. 

Att moderaterna har svårt att svälja att de nordiska välfärdsstaterna uppstått ur arbetarrörelsen fackliga och politiska kamp är uppenbart. De har ju tidigare försökt sig på regelrätt historieförfalskning för att ge sig själva en roll i samhällets demokratisering. Nu tar de istället till unkna argument om en homogen befolkning.

Är det verkligen så här vi vill att Sveriges utrikesminister ska beskriva Sverige?

Länkat: DN; SVD

3 kommentarer:

  1. Ja det tycker jag. Frågan är hur det kommer bli i fortsättningen nu när förutsättningen för vår framgång förstörts ?

    SvaraRadera
  2. Ja, herregud. Sanandajie är närmast kriminellt historielös, han nämner t ex inte med ett ord att minst en miljon svenskar utvandrade under slutet av 1800-talet, början av 1900-talet. Hur kom det sej, om nu tillväxten var så fantastisk?
    Inte heller ser han parallellen mellan resultatförsämring i skolan och den troligen världsunika privatiseringen. Nej det gäller att snickra ihop sina egna sanningar.
    Mats H

    SvaraRadera