söndag 28 november 2010

Betala eurons kris?

Irlands kris är skapad av euron. Irland är offer för en nyliberal sanndröm om avskaffad nationell penningpolitik. När Greklandskrisen debatterades som hetast i våras försökte EMU-förespråkarna att skylla allt på oordning i de grekiska statsfinanserna. Det kan de inte nu längre, när Irland, Spanien och Portugal står på tur.

Länderna dras med ständigt felaktiga räntenivåer, bestämda av den europeiska centralbanken. När räntan skulle behövt höjas för att svalka överhettade ekonomier har den istället sänkts för att stimulera, och omvänt. Därtill är det avgjort så att flytande nationella valutakurser hade varit att föredra för alla dessa länder när krisen kom.


Detta är exakt vad nej-sidan förutspådde inför den svenska folkomröstningen 2003, och folket gav också då ett rungande nej till att euron. Detta nej är en viktig orsak till att Sverige idag står starkare ekonomiskt än de flesta andra europeiska länder (något som tyvärr allt för många svenskar i år istället har förknippat med euroförespråkarna Reinfeldt och Borg). Nu vill regeringen att Sverige ska hjälpa till att rädda de irländska bankerna genom lån och stödpaket.


Samtidigt protesterar det irländska folket på gatorna mot krispolitikens inriktning. Det är pensionärerna, de arbetslösa och låginkomstagarna som ska betala kalaset medan de banker som spekulerat i bubbelekonomin ska räddas. Det finns ingen orsak för Sverige att ställa upp på sådana så kallade räddningspaket.

Vänsterpartiet
sade idag nej i EU-nämnden, men menar att om krisåtgärderna haft en annan och mer socialt acceptabel inriktning hade man kunnat stödja dem. Må så vara, men krisen är eurons och EMU-länderna får faktiskt själva ta ansvar för sitt havererade projekt.


Tidigare om euron:
Euron skapar och fördjupar krisen; FΣTA LÄRDOMAR; Euron tvingar Grekland till konkurs; De sista EMU-fanatikerna

Länkat: Jonas Sjöstedts blogg; Vänsterpartiet; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; GP; SDS; Exp; SVT; SVT; SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar