torsdag 14 oktober 2010

Kultur för alla?

Medan flera av de ledande kommunpolitikerna i Lund igår kväll kunde njuta av körfestivalens galaföreställning på Arenan kämpar Lunds barn- och ungdomskultur för att överleva. Valet står mellan att lägga ner verksamheter eller att chockhöja avgifterna.

Lunds Kulturskola är redan en av landet dyraste. Nu vill de borgerliga politikerna öka avgifterna med ytterligare 13 procent från och med nästa år. För instrumentundervisning ska avgiften till exempel öka från från 975 kronor till 1 100 kronor per termin. Med instrumenthyra landar räkningen på en bit över 3 000 kronor om året per barn.

I Lund finns redan en stark social snedrekrytering till Kulturskolan. Det är väldigt få barn som inte har akademikerföräldrar. Den borgerliga kulturpolitiken förstärker detta ytterligare.

Fyra år i rad, allt sedan 2007, har kultur, fritid och idrott i Lund fått sänkta anslag till verksamheten. Pengarna har dragits in för att sänka kommunalskatten med 40 öre och indragningarna hjälper nu till att skapa rekordstora överskott i den kommunal resultaträkningen.

Medan 15 miljoner har satsats på körfestivaler och andra häftiga projekt har drygt 20 miljoner dragits in från kultur och frititids ordinarie budget. De borgerliga politiker som igår kväll minglade på Arenan borde ta sig en rejäl funderare på vart de styr Lunds kulturliv.

Tidigare: Kultur på svältkur i Lund

Länkat: SKD; SKD; SDS

2 kommentarer:

  1. Är den första att hålla med om att minskade anslag till Kulturskolan är helt fel väg att gå. Men beträffande snedrekryteringen hänger det inte på avgifterna. Det är betydligt dyrare än 3000 per år med ishockey eller att köra runt till fotbollsträningar, matcher, läger etc. Till exempel. Man skulle också kunna säga att ganska många barn i Lund har akademikerföräldrar. Och att universitetsstudier, bildning hör ihop med intresse för (klassisk) musik och körsång. Dessutom tillhör Lunds Stadsorkester, som medverkade på galakonserten, de hotade verksamheterna, med sin starka koppling till Kulturskolan.

    SvaraRadera
  2. Mårten, visst har du en poäng i jämförelsen med dyra sporter. Men i kombination med andra spärrar (som kanske främst har med barnens och föräldrarnas intressen att göra) hävdar jag att avgiften ändå spelar roll.

    Vem vet vilken violinist lille Rashid på Linero egentligen skulle kunna bli? Hans föräldrar vet knappt ens om att Kulturskolan finns, och om de får veta att det kostar 3 000 om året så reses ännu ett hinder, trots att de kanske anar att lille Rashid egentligen både kan och vill musicera.

    Ett viktigt mål för varje anständig kulturpolitik måste vara att minska sociala barriärer, att göra all kultur lika tillgänglig för alla. Avgifterna är en del, men tillgänglighet är minst lika viktigt.

    PS. Missförstå inte mitt inlägg. Jag var själv på konserten, det var en fantastastisk föreställning: Den förstärkta stadsorkestern i högform (respekt att man ställde upp med fyra riktiga aida-trumpeter), mäktig kör, härliga solister. Lund måste naturligtvis ha råd att satsa på både de häftiga arrangemangen och kulturen i vardagen. De förutsätter varandra.

    SvaraRadera