För att motverka den växande skolsegregationen och för att säkerställa att barn och ungdomar med olika bakgrund och förutsättningar möts och ges likvärdiga chanser, krävs att kommunerna som ansvariga för skolan får möjlighet att aktivt planera när och var nya skolor ska etableras.Beslutet togs av kongressen i början av april. Mindre än två månader senare, den 23 maj, gjorde den socialdemokratiska partiledningen upp med de borgerliga om vinstdriven välfärd och skola. Det är bara att konstatera att kongressen har blivit blåst.
Kommunerna ska ges ett avgörande inflytande vid nyetableringar. Det ska krävas ett samarbetsavtal med den offentliga huvudmannen för att etablera en ny fristående skola. Staten ska därtill säkra den nationella likvärdigheten vid tillståndsprövningen av nya fristående skolor.
I uppgörelsen har kommunens "avgörande inflytande" och obligatoriska samarbetsavtal byts ut mot att det företag som vill starta en skola ska "tvingas ha ett samråd" med kommunen. Nå, som tidigare påpekats så ökar i alla fall försäljningen av fikabröd.
Socialdemokraterna har inte bara sålt bort sin ideologi, man har också sålt bort ännu en given valvinnande fråga. En stor majoritet av folket, oavsett partifärg, är motståndare till vinstdriven välfärd och skola.
Idag är det faktiskt bara Jonas Sjöstedt och vänstern som för Olof Palmes arv vidare. Se, lyssna och njut. Så ska det låta!
Tidigare: Landets stolthet och hopp
Länkat: SR; AB; DN; DN; SVD; SKD; GP;
När jag ser det här klippet tänker jag att svängningen har kommit så långsamt, med små steg, så att gemene man och kvinna till slut accepterat vinstintressen inom vård och omsorg är ok. Eller har jag fel?
SvaraRaderaÄndå tycker jag att det finns en debatt och ett ifrågasättande av fenomenet och som uppstått på senare tid. Men möjligen har jag bara läst både din och Jonas Sjöstedts bloggar för mycket. Fast när frågan var uppe på socialdemokraternas kongress började jag känna hopp om en förändring, men så blev det alltså inte.
...men mansdominerade företag som Skanska, PEAB m.fl byggföretag ska fortsättningsvis som tidigare få ha sin vinstmarginal då de bygger dessa skolor och vårdinrättningar?
SvaraRaderaKan man inte skilja en femteklassare från en cementblandare bör man ligga lågt i skoldebatten. Amerikansk forskning påvisade redan på 1980-talet skillnaden mellan att handla upp å ena sidan produkter och anläggningar och å andra sidan vård och utbildning. När det är själva processen (mötet mellan människor) som upphandlas är det i praktiken omöjligt att tillräckligt väl formulera och framförallt kontrollera kvalitetskrav. Läs till exempel Donahues "Den svåra konsten att privatisera".
RaderaAtt försöka göra detta till en omvänd kvinnosak är patetiskt. Det är kvinnor som drabbas när deras arbetsplatser privatiseras. I Lund försvann omedelbart 30 procent av personalen på äldreboendena när Carema tog över. Men Caremacheferna (alla män) fick bra bonusar för att de höll kostnaderna nere.